Култура

 

Центар за културу Барајево формиран је 2008. године одлуком Скупштине Градске општине Барајево. Својим Програмом рада Центар је предвидео реализацију програма културно-уметничког и аматерског стваралаштва у области књижевности, позоришта, ликовног и музичког стваралаштва, филмске уметности, очувања фолклорног и етно стваралаштва, као и један богат трибински програм са актуелним темама. Свој удео Центар има и у програмима манифестационог и традиционалног карактера.

Централна општинска манифестација «Барајеву у походе» представља синтезу културних дешавања са јасном дугорочном програмском оријентацијом. Основни циљни садржаји су развој књижевне речи и историјског туризма. Реализују се од 19.августа («Преображење») до 28. августа («Велика Госпојина») када општина прославља свој дан поштујући историјску чињеницу да је на Велику Госпојину 1805. године у Великом Борку формирана Прва српска влада.

"Дани Кнеза Симе Марковића"
За време трајања манифестације организју се изложбе, концерти, књижевне вечери, наступи културно-уметничких друштава и етно-група, спортска такмичења, богат забавни програм и излети.

"ДАНИ Будимира – Буце Јовановића, Илије и Милије Спасојевића и Радоја Митровића – Барајевца" - јул 2009. године
Гунцате, село надомак Барајева домаћин је музичке манифестације, која окупља велики број певача и инструменталиста народне музике у знак сећања на музичаре пореклом из Барајева који су својим талентом, стваралаштвом и радом оставили значајан траг на естрадној сцени.

САБОР "СВ. ИЛИЈЕ" у Вранићу, 2. августа
Традиционално, сваког августа уВранићу окупљају се културно-уметничка друштва, рецитатори и вокални солисти. Црквена општина и мештани Вранића, заједно са својим гостима обележавају дан Св. Илије. То је уједно и прилика да се упознате са Црквеном ризницом у Вранићу која представља изузетно историјско благо, вековима чувано, Матића кућом, шумадијском кућом с краја18. века и око 350 етнографских историјских предмета.

"Културно-спортске свечаности – Спасовина 2009"
Традиционални ноћни турнир у малом фудбалу у Лисовићу одржава се сваке године у периоду од 25. јуна до 12. јула. Промоција спортских активности и здравог начина живота, начело су тур