Спорт

 

Општина Барајево, иако релативно мала по броју становника и територији на којој се простире, валику пажњу поклања развоју спорта а посебан акценат се ставља на стимулисање спортских активности најмлађе популације.

У оквиру Спортског савеза Барајева делују 23 клуба са више од 700 регистрованих такмичара, што представља заиста инпозантан податак имајући у виду чињеницу да је Барајево једина београдска општина која не поседује спортску халу, тако да је бављење спортом у зимском периоду веома отежано. Овај проблем је делимично превазиђен захваљујући „фудбалском балону“ Спортског центра „Чолаковић“. Овај спортски објекат је изграђен по највишим стандардима Европске Фудбалске Уније (УЕФА) а осим основне намене у балону се организују такмичења и из других спортских грана.

Барајевска општина је последњих година много напора и средстава уложила у развој спортске инфраструктуре у свим деловима наше општине. Терени за мале спортове изграђени су у свим Месним заједницама а већ постојећи су у потпуности реновирани. Сви терени су ограђени а захваљујући постављању рефлектора омогућено је бављење спортом и у вечерњим часовима.

У оквиру Спортског центра „Плешке“, који се налази у непосредној близини центра Барајева, постоје и два отворена базена која ће у блиској будућности поново бити стављена у функцију.
На подручју Липовачке шуме, познате туристичко излетничке локације, изграђен је терен за препонско јахање на коме је 2003. године одржано прво ноћно такмичење у нашој земљи.
Велики природни потенцијал представља и вештачко језеро „Дубоки поток“. На овој атрактивној локацији предвиђена је изградња неколико спортских објеката (терни за одбојку и мали фудбал на песку) а сам водени комплекс је изузетно погодан за одржавање веслачких такмичења и такмичења у спортском риболову. Треба поменути и стрелиште код Ловачког дома на коме се одржавају бројна такмичења у гађању покретних мета.

Фудбалска игралишта последњих година добила су потпуно нови изглед а за многе од њих уместо речи „игралиште“ са правом можемо користити термин стадион. Саграђене су трибине, потпуно нове свлачионице као и сва неопходна пратећа инфраструктура.

Током године у Барајеву се одржава велики број спортских такмичења и манифестација а посебну тежину имају „Ноћни турнир у малом фудбалу“ који се скоро три деценије сваког јула одржава у Лисовићу. Одлуком Скупштине општине Барајево лисовачки турнир је уврштен у манифестације од општинског значаја. Велику пажњу шире спортске јавности привлачи и фудбалски турнир за млађе категорије који се у оквиру обележавања великог верског празника Преображења Господњег половином августа одржава на спортском комплексу Фудбалског клуба Барајево. Од 2008. године ова спортска манифестација прерасла је у такмичење међународног карактера. Од атлетских такмичења издваја се „Крос малих шампиона“, манифестација која сваке године у Барајево доведе неколико стотина најперспективнијих атлетских нада из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Већ традиционални Куп Барајева у каратеу у организацији Карате клуба „Сенсеи“ слови за једно од најпрестижнијих такмичења млађих категорија у овом спорту. Наша општина је у октобру 2008.године по први пут била домаћин и једна етапе велике међународне бициклистичке трке „Трофеј Београда“. Сваке шесте године Барајево је и домаћин фудбалског турнира приградских општина на коме наступају репрезентације чији се играчи такмиче у матичним општинским лигама.

Што се спортских резултата тиче у пследње време највише успеха имају чланови Карате клуба „Сенсеи“ чији су такмичари остварили запажене резултате на Европском првенству које је крајем октобра 2008. одржано у Прагу. Ту су и младе барајевске стонотенисерке које са великим успехом наступају у Првој стонотениској лиги Србије. Пласманом у Српску лигу Фудбалски клуб Лисовић постигао је највећи успех у историји барајевског фудбала. Ведете барајевског спорта свакако су Бранислава и Зоран Јовановић вишеструки светски и европски прваци у боди билдингу. Не сме се заборавити ни познати фудбалски интернационалац Чедомир Ђонићевић, који је са великим успехом бранио боје више српских, грчких и кипарских клубова. Он се касније више него успешно опробао и у тренерским водама а врхунац његове тренерске каријере представља освајање фудбалског Купа Србије и Црне Горе са екипом ФК Железник. Запажене резултате, у обе конкуренције, постижу и кошаркаши, атлетичари, стрелци...

Спортски савез Барајево изузетно је активан по питању потстицања и популаризације развоја школског и рекреативног спорта. У општини Барајево са успехом ради неколико фудбалских школа (Барајево, Баћевац, Вранић, Лисовић...) а Кошаркашки клуб Барајево са великим успехом наступа у свим старосним категоријама почев од пионирске па све до сениорске.

Све више младих Барајеваца своје слободно време проводи на бројним спортским теренима што је још један доказ да се у нашој општини велика пажња поклања развоју физичке културе код најмлађих генерација.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Banner

Banner

Banner