pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

Sport

 

Opština Barajevo, iako relativno mala po broju stanovnika i teritoriji na kojoj se prostire, valiku pažnju poklanja razvoju sporta a poseban akcenat se stavlja na stimulisanje sportskih aktivnosti najmlađe populacije.

U okviru Sportskog saveza Barajeva deluju 23 kluba sa više od 700 registrovanih takmičara, što predstavlja zaista inpozantan podatak imajući u vidu činjenicu da je Barajevo jedina beogradska opština koja ne poseduje sportsku halu, tako da je bavljenje sportom u zimskom periodu veoma otežano. Ovaj problem je delimično prevaziđen zahvaljujući „fudbalskom balonu“ Sportskog centra „Čolaković“. Ovaj sportski objekat je izgrađen po najvišim standardima Evropske Fudbalske Unije (UEFA) a osim osnovne namene u balonu se organizuju takmičenja i iz drugih sportskih grana.

Barajevska opština je poslednjih godina mnogo napora i sredstava uložila u razvoj sportske infrastrukture u svim delovima naše opštine. Tereni za male sportove izgrađeni su u svim Mesnim zajednicama a već postojeći su u potpunosti renovirani. Svi tereni su ograđeni a zahvaljujući postavljanju reflektora omogućeno je bavljenje sportom i u večernjim časovima.

U okviru Sportskog centra „Pleške“, koji se nalazi u neposrednoj blizini centra Barajeva, postoje i dva otvorena bazena koja će u bliskoj budućnosti ponovo biti stavljena u funkciju.
Na području Lipovačke šume, poznate turističko izletničke lokacije, izgrađen je teren za preponsko jahanje na kome je 2003. godine održano prvo noćno takmičenje u našoj zemlji.
Veliki prirodni potencijal predstavlja i veštačko jezero „Duboki potok“. Na ovoj atraktivnoj lokaciji predviđena je izgradnja nekoliko sportskih objekata (terni za odbojku i mali fudbal na pesku) a sam vodeni kompleks je izuzetno pogodan za održavanje veslačkih takmičenja i takmičenja u sportskom ribolovu. Treba pomenuti i strelište kod Lovačkog doma na kome se održavaju brojna takmičenja u gađanju pokretnih meta.

Fudbalska igrališta poslednjih godina dobila su potpuno novi izgled a za mnoge od njih umesto reči „igralište“ sa pravom možemo koristiti termin stadion. Sagrađene su tribine, potpuno nove svlačionice kao i sva neophodna prateća infrastruktura.

Tokom godine u Barajevu se održava veliki broj sportskih takmičenja i manifestacija a posebnu težinu imaju „Noćni turnir u malom fudbalu“ koji se skoro tri decenije svakog jula održava u Lisoviću. Odlukom Skupštine opštine Barajevo lisovački turnir je uvršten u manifestacije od opštinskog značaja. Veliku pažnju šire sportske javnosti privlači i fudbalski turnir za mlađe kategorije koji se u okviru obeležavanja velikog verskog praznika Preobraženja Gospodnjeg polovinom avgusta održava na sportskom kompleksu Fudbalskog kluba Barajevo. Od 2008. godine ova sportska manifestacija prerasla je u takmičenje međunarodnog karaktera. Od atletskih takmičenja izdvaja se „Kros malih šampiona“, manifestacija koja svake godine u Barajevo dovede nekoliko stotina najperspektivnijih atletskih nada iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Već tradicionalni Kup Barajeva u karateu u organizaciji Karate kluba „Sensei“ slovi za jedno od najprestižnijih takmičenja mlađih kategorija u ovom sportu. Naša opština je u oktobru 2008.godine po prvi put bila domaćin i jedna etape velike međunarodne biciklističke trke „Trofej Beograda“. Svake šeste godine Barajevo je i domaćin fudbalskog turnira prigradskih opština na kome nastupaju reprezentacije čiji se igrači takmiče u matičnim opštinskim ligama.

Što se sportskih rezultata tiče u pslednje vreme najviše uspeha imaju članovi Karate kluba „Sensei“ čiji su takmičari ostvarili zapažene rezultate na Evropskom prvenstvu koje je krajem oktobra 2008. održano u Pragu. Tu su i mlade barajevske stonoteniserke koje sa velikim uspehom nastupaju u Prvoj stonoteniskoj ligi Srbije. Plasmanom u Srpsku ligu Fudbalski klub Lisović postigao je najveći uspeh u istoriji barajevskog fudbala. Vedete barajevskog sporta svakako su Branislava i Zoran Jovanović višestruki svetski i evropski prvaci u bodi bildingu. Ne sme se zaboraviti ni poznati fudbalski internacionalac Čedomir Đonićević, koji je sa velikim uspehom branio boje više srpskih, grčkih i kiparskih klubova. On se kasnije više nego uspešno oprobao i u trenerskim vodama a vrhunac njegove trenerske karijere predstavlja osvajanje fudbalskog Kupa Srbije i Crne Gore sa ekipom FK Železnik. Zapažene rezultate, u obe konkurencije, postižu i košarkaši, atletičari, strelci...

Sportski savez Barajevo izuzetno je aktivan po pitanju potsticanja i popularizacije razvoja školskog i rekreativnog sporta. U opštini Barajevo sa uspehom radi nekoliko fudbalskih škola (Barajevo, Baćevac, Vranić, Lisović...) a Košarkaški klub Barajevo sa velikim uspehom nastupa u svim starosnim kategorijama počev od pionirske pa sve do seniorske.

Sve više mladih Barajevaca svoje slobodno vreme provodi na brojnim sportskim terenima što je još jedan dokaz da se u našoj opštini velika pažnja poklanja razvoju fizičke kulture kod najmlađih generacija.

Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati