pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

PESMA SA KUMBARE – ODATA POČAST MILISAVU ČAMDžIJI

 
Pesma_sa_Kumbare_2016_1.jpg

Danas je na svetog Andreju prvozvanog u Velikom Borku održana svečanost pod nazivom „Pesma sa Kumbare“ na kojoj je održan parastos i odata počast velikom junaku iz Prvog srpskog ustanka Milisavu Čamdžiji koji je davne 1806. godine na ovaj dan prvi među ustanicima ušao u Beogradsku varoš i pesmom objavio pobedu i oslobođenje Beograda.
Cveće i vence na spomenik besmrtnoj junačini Milisavu Čamdžiji položili su predstavnici opštine Barajevo,  potomaka ratnika Srbije i udruženja penzionera, Osnovne škole „Knez Sima Marković“ odreda izviđača „Sveti Sava“, Centra za kulturu Barajeva i potomci Milisava Čamdžije.
Na svečanosti je podignuta zastava ustaničke Karađorđeve Srbije, a učenici osnovne škole „Knez Sima Marković izveli su odlomke iz dela Branislava Nušića „Opsada Beograda“.
Brojnim okupljenim građanima obratio se i predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović.On je podsetio na herojski podvig Borčanina Milisava Čamdžije koji je obećao lično vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu da će prvi ući u Beograd i to obećenje ispunio i to pesmom sedeći na otetom turskom topu na bedemu na početku sadašnje Knez Mihailove ulice u Beogradu. Predsednik opštine Barajevo je obećao i svu pomoć opštine da se realizije inicijativa o uređenju prostora u Velikom Borku gde se nalizi grob Milisava Čamdžije koji će se zvati „Čamdžijino ognjište“. Opština Barajevo obezbedila je i sredstva za izradu ploče koja će podsećati na junaštvo Čamdžije, a koja treba da bude postavljena zgradi bivše kafane „Ruski car“ u Beogradu.

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_dostava2.jpg

baner_eldoc2.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

BIC_LOGO_cirilica_baner.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati