pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

212 GODINA OD FORMIRANjA PRVA SRPSKE VLADE U VELIKOM BORKU

 
Glavna_15887.JPG

U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i opštine Barajevo u Velikom Borku obeležena je 27. avgusta godišnjica formiranja Praviteljstvujušćeg sovjeta srpskog, prvog organa izvršne vlasti u Srbiji. Na spomenik knezu Simi Markoviću, pored predstavnika Ministarstva, Vojske Srbije i opštine Barajevo vence i cveće položile su i brojne delegacije udruženja boraca, potomaka ratnika Srbije i građana naše opštine.
Na Veliku Gospojinu, pre 212 godina u Velikom Borku, kod kuće kneza Sime Markovića okupile su se najznačajnije ustaničke vođe, na čelu sa Karađorđem i održale skupštinu na kojoj je formiran prvi organ narodne vlasti Praviteljstvujušći sovjet srpski. Bio je to početak parlamentarizma i demokratije u novijoj istoriji Srbije, bila je to prva vlada na Balkanu proistekla iz Skupštine. Za predsednika  Sovjeta izabran je prota Mateja Nenadović, a za sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović iz Vranića.
Prisutnim građanima i gostima obratio se  Slobodan Bata Adamović, predsednik Gradske opštine Barajevo.
- Zahvaljujući slavnoj istoriji koju naša zemlja ima, istakao je Slobodan Bata Adamović, Srbija je sigurna u slobodarsku i demokratsku budućnost, za koju ćemo se i mi savremenici boriti i zato ne smemo u zaborav baciti velikane kakvi su Sima Marković, Milisav Čamdžija, Pavle Popović i drugi.
Nakon polaganja venaca održan je kulturno-umetnički program u kome su nastupili glumci Biljana Đurović i Aleksandar Lazić kao i vokalni akapelo sastav „Srbski pravoslavni pojci“

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

baner_jrasveta2.jpg

baner_eldoc2.jpg

Baner_dostava2.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_vodic2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

BIC_LOGO_cirilica_baner.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati