pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

OTKRIVEN SPOMENIK PALIM BORCIMA U RATOVIMA OD 1912-1999. GODINE

 
Glavna_47475.JPG

Povodom Državnog praznika Republike Srbije Dana primirja u Prvom svetskom ratu u subotu 11. novembra na platou ispred zgrade Gradske opštine Barajevo održana je svečana ceremonija otkrivanja spomenika svim palim borcima u ratovima od 1912-1999. godine. Na inicijativu Udruženja boraca oslobodilačkih ratova, a koju je prihvatila Skupština opštine Barajevo, doneta je odluka o podizanju spomenika. Obraćajući se brojnim delegacijama i okupljenim građanima predsednik opštine Barajevo Slobodan Bata Adamović je između ostalog istakao: „Počastvovan sam što mogu, zajedno sa vama, da odam poštu palim ratnicima Opštine Barajevo u ratovima od 1912. do 1999. godine. I zato što mogu sa vama, na dan sećanja kojim obeležavamo završetak Prvog svetskog rata, da podelim i sećanje na sve one koji su herojskom borbom protiv okupatora, potvrdili svoju slobodarsku tradiciju, bez obzira na cenu. Na stradale na bojištima Cera, Kolubare, Solunskog fronta, Kajmakčalana. Na Drugi svetski rat koji je odneo nove, mnogobrojne žrtve. Na devedeset, kada su ponovo barajevski sinovi ginuli za otadžbinu. Danas, sa zahvalnošću, prizivamo sećanje na sve njih koji su poginuli boreći se za slobodu. Svest o žrtvama, borcima i stradalim civilima, mora uvek biti prisutna i pred našim očima, kao što je ovo spomen-obeležje svedočanstvo koje nas opominje  na obaveze da ne zaboravimo.
Podigli smo spomenik da sećanje na heroje nikad ne bi izbledelo i da bi i buduće generacije na ovom mestu, odavale poštu i izražavale zahvalnost ratnicima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne, demokratske Srbije“.
Spomen obeležje palim borcima svečano su otkrili predsednik opštine Slobodan Adamović i predsednik Skupštine Gradske opštine Barajevo Saša Paunović. Vence su zatim položile delegacija SO Barajevo, delegacije SUBNORA Grada Beograda, Čukarice i Surčina zatim delegacije UBNORA Barajeva, Sopota, Mladenovca, Grocke kao i delegacija Ratnih veterana ratova od 1990.godine, delegacija Potomaka ratnika od 1912-1920., delegacija Udruženja „20.decembar“ iz Vranića kao i delegacija barajevskog Udruženja penzionera. U nastavku svečane ceremonije prigodan kulturno-umetnički program izveli su Milica Popović,Tamara Rakić, i Lazar Popović. Na kraju programa za sve učesnike, goste i okupljene građane priređen je prigodan koktel.

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

Baner_10mm_desno_LAT3.jpg

Baner_10mm_desno_LAT4.jpg

Baner_dostava2.jpg

Baner_prijava_stete2.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_SPORT_47051.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

BIC_LOGO_cirilica_baner.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati