pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

Privreda

 

Barajevo nema razvijenu industriju. Fabrika kugličnih ležajeva sa automatizovanom proizvodnjom, kapaciteta 20,5 miliona komada godišnje, koja je zapošljavala preko 600 radnika, danas ne radi. Ista sudbina zadesila je i pogon za proizvodnju svetiljki “Elektron”. U narednom periodu ovi proizvodni kapaciteti, koji su trebali biti nosioci privrednog razvoja ovoga kraja, moraju definisati svoj status. Dobri potencijali za privredni razvoj, koji se ogledaju pre svega u definisanim industrijskim zonama, dobroj saobraćajnoj infrastrukturi i blizini Beograda kao najvećeg tržišta, za sada su još uvek neiskorišćena šansa.

Industrijska zona Trebež, komunalno, infrastrukturno i urbanistički je potpuno uređena. Pored nekoliko već sagrađenih proizvodnih kapaciteta, omogućuje izgradnju i otvaranje većeg broja manjih i srednjih preduzeća. Poslovna zona formira se i uz Ibarsku magistralu u Meljaku i Vraniću. Značajan potencijal Barajevo ima u do kraja urbanističko razrađenoj stambeno-poslovnoj zoni u Naselju Gaj gde je izgrađena kompletna infrastruktura.

Ono što ohrabruje potencijalne investitore je činjenica da je postupak dobivanja potrebnih saglasnosti, odnosno građevinskih dozvola, kod nadležnih opštinskih organa uprave, maksimalno pojednostavljen.

Na području opštine registrovano je oko 1.100 privrednih subjekata, najviše u oblasti trgovine, građevinarstva, saobraćaja i prerađivačke industrije. U strukturi barajevske privrede najveće učešće ima poljoprivreda u kojoj preovlađuje individualni sektor. Oko 13.000 hektara je obradivog zemljišta. Godišnje se proizvede preko 22.000 tona kukuruza i oko 5.300 tona pšenice. Barajevo, kao stočarski kraj, predstavlja značajnog snabdevača tržišta mesom i mlakom. Godišnje se otkupi između 400 i 500 hiljada litara mleka.

Poljoprivredni proizvođači raspolažu sa preko 1500 traktora, 70 kombajna, isto toliko berača kukuruza i ostalom mehanizacijom i priključnim mašinama koje omogućavaju kvalitetno obavljanje poljoprivrednih radova u optimalnim rokovima. Pored dva mlina, u Barajevu i Vraniću, postoji i silos kapaciteta 650 vagona. Dve zemljoradničke zadruge, u Barajevu i Arnajevu, olakšavaju poljoprivrednicima nabavku neophodnog repromaterijala, od semenske robe do stočne hrane, preko više prodajnih mesta – magacina, a postoje i pet otkupnih mesta za otkup mleka sa rashladnim uređajima.

U privatnom sektoru pod voćnjacima i vinogradima je 1100 hektara. Oko 4.500 hektara je pod šumom, od čega je 3.000 hektara u privatnoj svojini. Šumama koje nisu u privatnom vlasnišštvu gazduje JP “Srbijašume".

Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_vodic2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati