pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

77 GODINA OD OSLOBOĐENjA BARAJEVA U DRUGOM SVETSKOM RATU

 
DSC_0357_resize.JPG

Sedamdesetsedam  godina od  oslobođenja opštine Barajevo u Drugom svetskom ratu obeleženo je  polaganjem venaca na spomen obeležja poginulim ratnicima u centru Barajeva, Lipovici i Meljaku.
Ispred Gradske opštine Barajevo vence su položili predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, zamenik predsednika opštine Slavko Gajić i narodna poslanica Vesna Ranković. Vence su položile i delegacije Gradskog odbora SUBNOR-a ,opštinskih ogranaka UBNOR-a Barajevo, Grocke, Sopota, Mladenovca i Surčina, sekcije 6. ličke divizije, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. i  Udruženja "20. decembar".  
Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik GO Barajevo Slobodan Adamović koji je tom prilikom rekao: „Na današnji dan pre tačno 77 godina jedinice Šeste proleterske divizije „Nikola Tesla“ oslobodile su Barajevo. Treća brigada proslavljene Šeste divizije je posle iscrpljujuće i višečasovne borbe savladala nemačke okupacione snage kod školske zgrade u Meljaku i time oslobodila ceo barajevski kraj. Nakon toga krenulo se u završne operacije za oslobađanje srpske prestonice. Opet je Beograd svoju slobodu čekao iz Barajeva kao i 1806.godine kada su Barajevci srpskoj vojsci otvorili kapije Beograda. Tako je i 1944. oslobođenje Barajeva bilo vesnik skorog oslobođenja Beograda.  Barajevo, kao mesto duge i svetle tradicije, ponosno je na svoje velikane iz prošlosti, koji su svojim delima proslavili njegovo ime. Sa velikim pijetetom ponosno se sećamo ovih veličanstvenih ratnih podviga i ljudi koji su svoje živote ugradili u temelje kuće koja se zove SLOBODA. To je tekovina koju su nam ostavili naši preci i koju sa posebnom pažnjom moramo negovati i čuvati. I spomenik ispred koga danas stojimo simbolizuje slobodu i slobodarske tradicije Barajeva i njegovih sela. On takođe predstavlja i veliki vid zahvalnosti svim borcima iz Barajeva koji su se borili za Srbiju kroz ceo 20.vek, ostavivši svoj borbeni trag ne samo u Srbiji, već i širom Balkana. Poznavanje prošlosti i adekvatno vrednovanje podviga naših predaka vode nas u mnogo izvesniju i sigurniju budućnost. Oni su nama darovali slobodu, a to je osnovni preduslov da mi danas dalje razvijamo našu opštinu, grad, državu i našim potomcima ostavimo uređeniju, moderniju i bogatiju zemlju. Naš cilj je da našem potomstvu ostavimo dela po kojima će nas pamtiti. Poštovanje naših predaka i njihovih dela biće i dalje naša ne samo obaveza i dužnost nego i velika čast. Baš onako kako je zapisao velikan srpske poezije Branislav Crnčević: „Svi mi dugujemo sebe nekoj deci, budimo potomci da bi smo bili preci“. Adamović je svoje obraćanje završio rečima: „Živelo Barajevo. živeo Beograd, živela Srbija“!!!

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

e_gradjanin.jpg

Baner_KI2.jpg

baner_jrasveta2.jpg

baner_eldoc2.jpg

Baner_dostava2.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

BIC_LOGO_cirilica_baner.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati