pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

GRADONAČELNIK OBIŠAO PČELARSKO GAZDINSTVO NOVKOVIĆ U BARAJEVU – GRAD NASTAVLjA DA PODRŽAVA MALE PRIVREDNIKE

 
0d0e84c6c8d9450c9053c22277c2fabd_9065289331.jpeg

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i predsednik Gradske opštine Barajevo Slobodan Adamović posetili su danas u okviru akcije „Gradonačelnik u vašem domu, vama na usluzi” porodično gazdinstvo Novković u opštini Barajevo koje se već 25 godina veoma uspešno bavi pčelarstvom.
– Danas smo u poseti ovom izuzetno uspešnom gazdinstvu, koje se već dugi niz godina bavi pčelarstvom kao porodičnim biznisom, što im je jedini izvor prihoda. Gazdinstvo Novković poseduje pet stotina košnica i svi njegovi članovi, domaćin sa svojim ocem, majkom, suprugom i ćerkama plasiraju svoje proizvode na tržište. Koliko se ozbiljno bave ovim poslom govori i činjenica da na godišnjem nivou proizvedu čak 10 tona meda. Obim posla zahteva svakodnevnu angažovanost cele porodice tokom čitave godine i zato sam danas ovde sa predsednikom opštine Barajevo i svojim saradnicima kako bismo razgovarali o tome na koje načine još možemo da pomognemo malim privrednicima da održe svoj posao u ovim otežanim okolnostima pandemije, ali i da vidimo kako možemo da još više unapredimo ovaj vid proizvodnje u Beogradu – istakao je gradonačelnik Radojičić.
Gradonačelnik je naglasio da je ovo gazdinstvo proteklih godina dobilo subvencije Grada Beograda i Republike Srbije, te postiglo vrhunske rezultate u proizvodnji i drugih pčelinjih proizvoda, među kojima su kozmetički preparati i neke vrste pića.
– Gazdinstvo Novković predstavlja sjajan primer dobrog poslovanja i posebno mi je drago što je Grad Beograd učestvovao u subvencijama za kupovinu različite zahtevne opreme neophodne za ovaj vid proizvodnje i obradu meda. Čak su i gosti iz Japana posetili ovu porodicu i obišli njenu proizvodnju, koja se nadaleko pročula po dobrom glasu – naveo je Radojičić.
Gradonačelnik je istakao da je na teritoriji Beograda preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga je oko 170.000 hektara obradive zemlje, te dodao da Grad Beograd nastavlja da daje posebne subvencije za različite oblasti poljoprivrede.
– Te oblasti su voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, kao i nabavka različite opreme i mehanizacije. U prethodnoj godini, Grad Beograd je dodelio 180 miliona dinara subvencija za poljoprivrednike, a samo za pčelarstvo 30 miliona. Preko 230 poljoprivrednih gazdinstava je dobilo subvencije, a za 2022. godinu planirano je znatno više sredstava, 240 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, od toga je opredeljeno 35 miliona za pčelarstvo. Grad je strateški opredeljen da ulaže u poljoprivredu, da podržava male privrednike i razvoj rubnih opština podjednako kao i opštine u gradskom jezgru Beograda – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

baner_eldoc2.jpg

Baner_dostava2.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_vodic2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati