pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA POVODOM LOKALNOG PLANA UPRAVLjANjA OTPADOM

 
DSC0416.jpg

Završetak Javne rasprave, povodom usvajanja Lokalnog plana upravljanja otpadom GO Barajevo, održan je 31. oktobra 2011. godine, u prostorijama GO Barajevo.
Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi konzorcijum, na čelu sa GIZ IS.
Nakon uvodne reči predsednice opštine, g-đe Branke Savić, prisutnima se obratila Nataša Otašević, koordinator izrade plana, izloživši nacrt Lokalnog plana upravljanja otpadom.
U okviru prezentacije Lokalnog plana upravljanja otpadom prikazano je trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadom, količine, vrste otpada, način sakupljanja, tretiranja i odlaganja otpada. Takođe su definisani pravci i prioriteti, kao i dinamika i način rešavanja problema u skladu sa nacionalnim i EU zakonodavstvom iz oblasti upravljanja otpadom, kao i potrebna finansijska ulaganja za implementaciju plana.
Prezentaciji nacrta Plana su prisustvovali: ekspert iz oblasti sektorskog planiranja, angažovan od strane MSP IPA 2007, g-đa Zorica Bilić, direktor i ostali zaposleni u JKP ''10. Oktobar'', direktori osnovnih škola sa teritorije opštine Barajevo, predstavnici nevladinog sektora, predsednici saveta mesnih zajednica sa teritorije opštine Barajevo, načelnik Opštinske uprave i ostali zaposleni, članovi Koordinacionog tima i Radne grupe za izradu sektorskog plana.
Lokalni plan upravljanja otpadom predstavlja dokument kojim se organizuje proces upravljanja otpadom na nivou opštine. Zakonom o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS" br. 36/09 i 88/10), definisana je obaveza izrade lokalnih i regionalnih planova upravljanja otpadom koji trebaju biti međusobno usaglašeni i usaglašeni sa Strategijom upravljanja otpadom.
Lokalni plan je u saglasnosti sa Regionalnim planom upravljanja otpadom za 11 opština Kolubarskog regiona.
Zajednički sporazum o osnivanju, izgradnji i vođenju regionalne sanitarne deponije, potpisale su sledeće opštine: Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Ovaj sporazum predstavlja pravni dokument i dovoljnu osnovu za osnivanje regionalnog preduzeća koje treba da upravlja regionalnim centrom za upravljanje otpadom. Sporazum definiše obaveze svake opštine u pogledu organizacije i upravljanja deponijom. Svaka od opština je ovlašćena da potpiše zajednički sporazum zvaničnom odlukom Skupštine opštine.
U regionu postoji čitav niz faktora koji idu u prilog samom regionu, kao što su jasna potreba za regionalnom deponijom, odnosno regionalnim centrom za upravljanje otpadom. Takođe, održavaju se redovne konsultacije između opština, a usvojen je i okvir programske politike koji je dat u formi Regionalnog plana upravljanja otpadom i koji je u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom Republike Srbije. Takođe, veoma je važno imati u vidu pristup sredstvima IPA fonda.
Usvajanje nacrta Lokalnog plana upravljanja otpadom GO Barajevo 2011-2020., biće održano na narednoj sednici SO Barajevo, 4. novembra 2011. godine.

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati